دانلود گزارش كارآموزی كارخانه زمزم گرگان
دانلودگزارش كارآموزی كارخانه زمزم گرگان
دانلود گزارش كارآموزی كارخانه زمزم گرگان
دسته بندی | گزارش کارآموزی و کارورزی |
فرمت فایل | doc |
حجم فایل | 19.829 مگا بایت |
تعداد صفحات | 55 |
دریافت فایل
دانلود گزارش كارآموزی رشته صنایع غذایی كارخانه زمزم گرگان بافرمت ورد وقابل ویرایش تعدادصفحات 55
گزارش کارآموزی آماده دانلود کارآموزی گزارش کارآموزی گزارش کارورزی
این پروژه کارآموزی بسیار دقیق و کامل طراحی شده و جهت ارائه واحد درسی کارآموزی میباشد
-1- مقدمه
2-1-1- معرفی كارخانه زمزم گرگان شركت زمزم گرگان در تاریخ 26/4/1352 تاسیس و تحت شماره 346 در اداره ثبت شركتها به ثبت رسیده و در حال حاضر شركت زمزم گرگان یكی از شركتهای گروه صنایع آشامیدنی و تحت پوشش سازمان صنایع غذایی و آشامیدنی بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی میباشد. شركت زمزم گرگان در سال 1352 فعالیت خود را با یك خط تولید نوشابههای غیر الكلی گازدار در ظروف شیشه أی 284 سی سی در گردش آغاز نموده و در حال حاضر با در اختیار داشتن یك خط تولید نوشابه در ظروف یكبار مصرف PET در سایزهای 300،500 و 1500 سی سی به فعالیت خو د ادامه میدهد. شركت زمزم گرگان با ظرفیت تولید سالانه 45 میلیون لیتر انواع نوشابههای غیر الكلی ( كولا، پرتقالی، لیموئی) سودا، نوشابههای رژیمی در انواع طعم ها، دوغ و آب آشامیدنی یكی از بزرگترین تولید كنندههای انواع نوشابه غیر الكلی گاز دار در گروه صنایع آشامیدنی بوده و دارای بیشترین تنوع تولید در سطح گروه میباشد. شركت زمزم گرگان علاوه بر دارا بودن پروانههای استاندارد تولید محصول، دارای گواهینامه استاندارد مدیریت كیفیت ISO 9001-2000 و استاندارد مدیریت زیست محیطی ISO 14001 و استاندارد سلامت محصول HACCP نیز میباشد قابل ذكر است كه شركت زمزم گرگان در 8 كیلومتری جاده ی گرگان- مشهد واقع شده است. 2-1-2-محصولات تولیدی شركت زمزم گرگان محصولات شركت زمزم گرگان عبارتند از: 1-نوشابه گازدار پرتقالی 2-نوشابه گاز دار پرتقالی بدون قند 3-نوشابه گاز دار كولا 4-نوشابه گاز دار كولا بدون قند 5-نوشابه گاز دار لیموئی 6-نوشابه گاز دار لیموئی بدون قند 7-دوغ گاز دار بدون چربی 8-دوغ بدون گاز و بدون چربی 9-آب آشامیدنی و… قابل ذكر میباشد كه انواع نوشابه گاز دار (پرتقالی، كولا، لیموئی و دوغ) در شیشه ی 284 سی سی و بطری پت 300 سی سی و 1، 5/1 و 2 لیتری و انواع بدون قند و آب آشامیدنی در بطری پت تولید میشود. 2-2-تاریخچه 2-2-1- تاریخچه ی نوشابه سازی در جهان تاریخچه نوشابه سازی اساساً به زمانی بر میگردد كه بشر علاوه بر مصرف آب آشامیدنی میتوانست از افزودن مودای چون طعم دهندهها و شیرین كنندهها به آب، شربتهای متعددی را تهیه كند. گر چه تاریخ پیدایش آن به درستی روشن نیست ولی تصور میرود ابتدا در خاور میانه به ویژه در نواحی جنوب ایران روش هایی برای تهیه آن موجود بوده است. ایرانیها از 2500 سال پیش روش هایی برای حرارت دادن نیشكر و تهیه ی كارامل در خوزستان ابداع كرده بودند و با رقیق كردن آن شربت هایی درست میكردند كه بیشتر مصارف درمانی داشت. شاید بتوان گفت كه نیشكر سوخته جزء اولین نوشابه هایی باشد كه حاوی كارامل و شكر است استفاده از گاز كربنیك در آبهای معدنی و تلاش برای تهیه مصنوعی آن به قرن شانزده میلادی در اروپا بر میگردد كه شروعی برای گسترش نوشابه سازی در دنیا محسوب میشود ولی گسترش استفاده از آن عملاً از سال 1865 آغاز شده است. تهیه و تولید نوشابههای غیر الكلی گاز دار بصور بهداشتی و در بسته بندی مطمئن نخستین بار توسط جان پمبر تون در شهر آتلانیا در سال 1886 جامه عمل پوشید نام محصول كوكا كولا و فروش آن 6 بطری در روز بود و اكنون پس از گذشت بیش از صد سال نوشابهها در انواع مختلف و روزانه چند صد میلیون بطری در سراسر جهان عرضه میشود. 2-2-2- تاریخچه نوشابه سازی در ایران سابقه نوشابه سازی به معنای جدید آن به سال 1331 بر میگردد. در این سال شركت زمزم محصول تولیدی خود را به نام پپسی كولا به بازار عرضه كرد. قبل از این تاریخ نوشابههای گاز دار سنتی نظیر لیمو ناد و غیره اغلب بصورت غیر بهداشتی تهیه و به بازار عرضه میشد. و در سال 1333 كارخانه كوكا كولا و در سال 1334 شركت ساسان تاسیس شد كه محصولات تولیدی را به نام كانادا درای و سوپر كولا به بازار عرضه كردند نوشابههای دیگر مانند اسو، شوشپس، آلپاین و فانتا نیز به بازار عرضه شدند كه پس از مدتی با تعطیل و یا در دو كارخانه زمزم و ساسان ادغام گردیدند. همانطور كه ذكر گردید حدود 50 سال پیش اولین كارخانه نوشابه سازی در ایران آغاز به كار كرد مصرف نوشابههای گاز دار بعد از انقلاب در داخل كشور به سرعت بالا رفت و نزدیك به دو برابر شد. در سال 1356 تولید نوشابه در سطح كشور حدود 7/1 میلیارد بود كه این رقم در سال 1362 به 6/2 میلیارد بطری رسید و این روند افزایش مصرف تا به امروز ادامه داشت تا جایی كه امروزه نوشابه به عنوان یكی از كالاهای به مصرف محسوب میشود. 2-2-3-آمار تولید نوشابه در ایران ایران از جمله كشورهایی است كه بالاترین میزان مصرف نوشابه را دارد. بررسی آمارها حاكی از آن است كه نرخ رشد مصرف نوشابه در كشور از اواخر دهه 50 تا پایان دهه 70 حدود 85/14 درصد بوده است مصرف سرانه نوشابه در ایران 48 لیتر در سال است كه معادل 144 بطری است. برای اطلاع از آمار تولید نوشابه در ایران به صفحه ی جداول مراجعه كنید. 2-3- اهمیت مصرف نوشابه یك نوشابه 8 ا‘نسی (250 میلی لیتری) دارای 100 كالری انرژی میباشد. از آنجائیكه نوشابهها دارای شكر هستند. بنابراین خیلی سریع به انرژی تبدیل میگردند. به همین علت است كه نوشابهها به ویژه پس از فعالیت بدنی یا اغلب بعد ازظهرها نشاط آور هستند. نوشابهها دارای حدود 90 درصد آب خالص میباشند و یك نوشابه با طعم خوب ضمن رفع عطش كمك به آشامیدن مایعات میكند. اغلب پزشكان نوشابه را برای سرماخوردگی و جلوگیری از دفع آب بدن در آلودگیهای ویروسی تجویز مینمایند. از آنجائیكه آب موجود در نوشابهها سالمترین آبها است لذا مصرف نوشابه در مناطقی كه دسترسی به آب آشامیدنی وجود ندارد از نظر بهداشتی حائز اهمیت است. در برخی از نوشابهها به دلیل وجود املاح علاوه بر رفع عطش و تامین آب بدن به عنوان یك الكترولیت برای تنظیم یونهای بدن در مناطق گرمسیری عمل میكنند. 2-4- فن آوری و مراحل تولید نوشابههای گاز دار قبل از تشریع مراحل تولید نوشابه لازم است ذكر شود كه نوشابههای غیر الكلی عموماً برای تمام مایعات نوشیدنی فاقد الكل بكار میرود ولی اكثراً به معنی خاصی به نوشیدنیهای گاز دار اشاره دارد و منظور از نوشابههای گاز دار مایعات نوشیدنی هستند كه در آنها گاز كربنیك دمیده شده و معمولاً در بطری سر بسته استریل پر شده اند مانند انواعی با نامهای تجاری سودا، پپسی، كوكا و غیره همچنین به نوشابههای فاقد گاز دی اكسید كربن نوشابههای بدون گاز گفته میشود. مراحل ساخت و تهیه نوشابه غیر الكلی گاز دار در چند مرحله به شرح زیر انجام میشود. 2-4-1-تهیه مواد اولیه مصرفی در نوشابه سازی موادی كه در تهیه نوشابه دخیل هستند شامل شكر، عصاره گاز اسید سیتریك، اسید فسفریك، بنز وات سدیم و… همچنین آهك، زاج، كلر آنال، زغال اكتیو و نمك كه به عنوان مواد كمكی جهت تصفیه آب مصرف میشوند و ظروف شامل جعبه،بطری و قوطی میباشد مواد اولیه و آب باید با ویژگیهای استاندارد مطابقت داشته باشند. در اینجا فقط به چند ماده اولیه كه نقش مهمی در ساخت نوشابه دارند اشاره میشود. 1.آب آب به عنوان یك ماده اولیه یا واسطه ی خیلی مهم در تمام صنایع به شمار میرود كه میزان مصرف و كیفیت آن برای صنایع مختلف و برای اهداف گوناگون متفاوت است آب مورد احتیاج كارخانههای غذایی معمولاُ زیاد است اغلب كارخانهها منبع آب مخصوص به خود دارند. لذا دسترسی به آب كافی برای كارخانهها یك مسئله حیاتی است علاوه بر مقدار آب كیفیت بیولوژیكی و شیمیایی آن نیز باید در نظر گرفته شود. آب، ماده أی بی رنگ، بی بو، بی طعم بوده و آب حامل خوبی برای تركیبات مختلف نظیر قند ها، طعم ها، گازها، اسیدها، رنگ ها، مواد معدنی و ویتامینها و… میباشد آب مصرفی برای نوشابه سازی باید از تركیبات نامطلوب تصفیه شده و از نظر تركیبات مطلوب نیز استاندارد گردد. بخش عظم هنر و علم تولید نوشابه در كیفیت تصفیه آب نهفته میباشد آب 86 تا 92 درصد تركیب نوشابه را تشكیل میدهد در نتیجه هر گونه تغییر در خواص فیزیكی و شیمیایی آب بر روی كیفیت نوشابه اثر مستقیم دارد. آب مورد استفاده در نوشابه سازی نیاز به خالص بودن ندارد، اما باید كیفیت آن بنحوی استاندارد گردد كه هیچ اثر سوئی بر طعم، بو، ظاهر و كیفیت نوشابه نگذارد. میزان قلیائیت آب نباید از 100-50 میلی گرم در لیتر بر حسب كربنات كلسیم تجاوز نماید زیرا قلئیائیت زیادتر موجب خنثی شدن اسید نوشابه و از بین رفتن طعم میگردد و سختی آب باید كمتر از (300-200) میلی گرم در لیتر بر حسب كربنات كلسیم باشد زیرا سختی بیشتر باعث كدورت نوشابه میگردد. همچنین بالا رفتن PH،محیط را برای رشد میكروارگانیسمها مساعد نموده و باعث فساد ناشی از مخمر میگردد مواد معدنی و ماده خشك بیش از حد استاندارد در آب باعث طعم فلزی در نوشابهها میگردد. در ضمن آب مورد مصرف در نوشابه سازی باید عاری از میكرو ارگانیسمهای مضر و نامطلوب بوده زیرا این آلایندهها عمر انباری نوشابه را كاهش داده و باعث افت كربناسیون و افزایش كف كردن و نیز رسوب در نوشابه میشوند.
فهرست مطالب
2-1- مقدمه 1
2-1-1- معرفی كارخانه زمزم گرگان 8
2-1-2-محصولات تولیدی شركت زمزم گرگان 8
2-2-تاریخچه 9
2-2-1- تاریخچه ی نوشابه سازی در جهان 9
2-2-2- تاریخچه نوشابه سازی در ایران 10
2-2-3-آمار تولید نوشابه در ایران 11
2-3- اهمیت مصرف نوشابه 11
2-4- فن آوری و مراحل تولید نوشابههای گاز دار 12
2-4-1-تهیه مواد اولیه مصرفی در نوشابه سازی 12
2-4-2- ساخت شربت نوشابه 17
2-4-3- اختلاط شربت آب، و گاز 17
2-4-4-پر كردن و بسته بندی 18
2-5- خط تولید 18
2-5-1-مراحل و واحدهای اصلی تولید نوشابه 284 سی سی (نوشابه شیشه أی) 18
2-5-1-1 فلوچارت تولید نوشابه در بطری شیشه ای 24
5-2-تولید نوشابه در بطریهای پت (PET ) 25
2-5-3 تولید دوغ 27
2-5-4-تولید آب آشامیدنی 27
2-6-تاسیسات و تجهیزات جانبی كارخانه 27
2-6-1-طرح كارخانه نوشابه سازی 27
2-6-2-تصفیه خانه ی آب: 28
2-6-2-1-احیاء تانك زغال اكتیو 30
2-6-2-2- سرویس تانك ها 30
2-6-2-3- احیاء تانك زرین 31
2-6-2-4-آزمایشات تصفیه خانه آب 31
2-6-2-4-1 آزمایشات صورت گرفته بر روی آب تانك واكنش، شن و زغال: 31
2-6-2-4-2-آزمایش صورت گرفته بر روی آب تانك زرین 32
2-6-3- عصاره خانه 33
2-6-3-1-دستور العمل و مراحل ساخت شربت و عصاره 33
2-6-3-2-دستور العمل تعیین بومه عصاره و شربت 34
2-6-3-3-تركیبات انواع نوشابه 35
2-6-4-واحد تولید گاز 36
2-6-5-انبار، دیگ بخار. و سرد خانه كارخانه 36
2-6-6-تصفیه خانه ی فاضلاب (سیستم سپتیك) 37
2-6-6-1-آزمایشات انجام گرفته در واحد سپتیك: 38
2-6-2-نمای سیستم تصفیه ی فاضلاب: 39
2-7-كنترل كیفی و آزمایشات آن: 40
2-7-1-آزمایشات صورت گرفته بر روی مواد اولیه 40
2-7-2-آزمایشات صورت گرفته حین تولید (پروسه تولید) 41
2-7-4-آزمایشات میكروبی 44
2-8-نتیجه گیری 45
2-9- جداول 45
2-10 اشكال: 50
2-11-منبع و ماخذ 55
فهرست جداول
جدول 1: حداكثر مجاز ناخالصیهای آب مصرفی در نوشابهسازی 42
جدول 2: ویژگیهای انواع نوشابههای گازداز 43
جدول 3: جدول تصجیح حرارتی بریكس خوانده شده از روی بریكس سنج
فهرست اشكال
شكل 1: نمایی از شركت زمزم گرگان 48
عكس شماره 1-شركت زمزم گرگان 49
عكس شماره 2- بطری شوی 50
عكس شماره 3- نمایی تصفیه خانه آب 50
عكس شماره 4- دیگ بخار 51
عكس شماره 5- نمایی از سیستم فاضلاب 51
عكس شماره 6- دستگاه لیبل زنی 52
عكس شماره 7- نمای جلوی بطری شوی 52
عكس شماره 8- دستگاه پركن 53
✔️ بهترین کیفیت 💯 از 💯
✔️ پشتیبانی 24 ساعته
✔️ مناسب ترین قیمت